[ 6 berichten ] 
 Titel: Forum : Foto's FAQ
Ongelezen berichtGeplaatst: 01 Jan 2010 22:29 
Offline
Gebruikers-avatar
 WWW  Profiel
Foto’s FAQ

Wat is DutchPhotoZone?
DutchPhotoZone (kort DPZ) is een fotografieforum dat zich richt op de (ver)gevorderde fotograaf, amateur of professional. DPZ is de plek voor de fotograaf om zijn foto's te tonen en te laten becommentariëren en voor alle mogelijke vragen met betrekking tot fotografie.

Wat is Foto’s?
Foto’s is de plaats waar de leden (DPZ'ers) hun beste en mooiste foto's tonen ter beoordeling. We verwachten dat je foto's op niveau zijn, wees kritisch op je eigen werk en help mee het niveau hoog te houden. Topics en/of foto's die niet aan de verwachtingen voldoen, worden verwijderd.

DPZ kent 6 categorieën waarin je je fototopics kunt plaatsen:

• Architectuur, Natuur & Landschap
• Portret & Mode
• Documentair, Journalistiek & Reportage
• Reclame & Product
• Sport
• Autonoom


Architectuur, Natuur & Landschap
Voor alle architectuur, natuur en landschapsfoto’s. Van architectonische hoogstandjes tot urban explorations, van vogels tot vliegjes, van natuurlandschappen tot stadslandschappen en van onderwaterfoto’s tot luchtbeeld; zolang het menselijke element maar van ondergeschikt belang is.

Verder verwachten we dat de foto's gemaakt zijn met respect voor de natuur. Foto's waarbij duidelijk sporen van vernieling of verstoring aanwezig zijn worden dan ook geweerd. Denk hierbij o.a. aan nestfotografie waarbij verstoring eigenlijk onontkoombaar is.

- Huisdieren
Natuurlijk is je huisdier het beste en mooiste diertje, maar de foto's van je huisdier zijn dat niet altijd, blijf dus kritisch op je foto's, dat blijven de andere DPZ'ers ook.

- Determinatie
Ondanks dat er op DPZ veel natuurkennis aanwezig is, is DPZ niet de plaats voor determinatievragen. Hier zijn andere, specialistische fora voor.

Portret & Mode
In dit onderdeel kun je je foto's plaatsen waarin de mens centraal staat. Denk hierbij aan portretten (in de breedste zin van het woord), modelfotografie in de studio en op lokatie, maar ook lifestyle en fashion.

- Kinderen
Kinderen zijn natuurlijk de beste en mooiste mensen, maar foto's van kinderen zijn niet gelijk de beste en mooiste foto's van mensen. Blijf dus ook met kinderen, of andere mensen die je na staan, kritisch. Sommige foto's zijn beter voor het familiealbum dan voor dit showcase onderdeel. Bedenk dus goed of de foto's ook interessant zijn voor mensen die de geportretteerde(n) niet kennen.

- Bruiloften
Natuurlijk staat bij een bruiloften de mens centraal, maar het gaat hierbij over het algemeen om reportages van de bruiloft en daarom horen deze foto's in het Documentair, Journalistiek & Reportage deel.


Documentair, Journalistiek & Reportage
Dit onderdeel is voor je documentaire, journalistieke of reportage foto's. Voor foto's en fotoseries van maatschappelijke, politieke, wetenschappelijke en historische onderwerpen en voor foto's en fotoseries van nieuwswaardige en actuele feiten. Maar ook bijvoorbeeld voor goede snapshots, bruidsreportages en registraties van concerten.

Reclame & Product
Bij uitstek de plaats voor wervende en verkopende fotografie. Zowel reclame, stills, culinair als productfotografie die het doel hebben producten of diensten te verkopen horen hier thuis.
Uiteraard zijn we kritisch maar het is ook een plek voor tips en trucs naar aanleiding van je geplaatste werk om de kneepjes van het vak verder te ontwikkelen.

Sport
Voor al je sportfoto's. Van schaken tot basejumpen. Uiteraard houden we het niveau in ere, dus excuses over donkere sporthallen en lastige hekken bij circuits worden niet aanvaard.

Autonoom
voor beeld en maker uit alle categorieën waarbij dieper ingegaan wordt op inhoud, concept en progressie.

In het showcase onderdeel Autonoom richten we ons met name op beelden waarbij de ruimte wordt geboden dieper in te gaan op inhoud, concept en progressie*. De ontwikkeling van de beeldmaker staat voorop in de discussie, waarbij die drie punten vooral onderwerp zijn. Dit kan o.a. door progressie zichtbaar te maken en daar verder over te discussieren. Er is namelijk een groot verschil tussen begrijpen en interpreteren. Visuele suggesties in de vorm van kleine(re) beelden (500 px maximale lengte) ter verduidelijking zijn daarom meer dan welkom. Het is ook verstandig als de topicstarter wat achtergrondinformatie geeft over het doel, het concept en kritiekpunten om de discussie soepel te laten verlopen.

In dit showcase onderdeel is het toegestaan om topics met 1 (één) foto te openen. Wel dient het openen van een dergelijk topic een duidelijke reden te hebben. Bijvoorbeeld om discussie te starten en dit later te onderbouwen met meer beelden.

*definities:
- inhoud sfeer, verhaal, onderwerp, etc
- concept de opzet waarmee het beeld gemaakt is
- progressie de ontwikkeling die de maker ondergaat, zowel de manier van kijken als het maken van beelden.


Gedragsregels voor Foto’s

Hoeveel foto's mag ik plaatsen?
Het minimum is 2 en het maximum 10 voor een post. Mocht je 1 foto willen plaatsen, zet deze dan in een van de [verzamel]-topics. 1 foto topics gaan zonder uitleg direct op slot en gaan weer open als de topicstarter aangeeft foto's bij te willen plaatsen. Dit kan door middel van een topicreport.

De verzameltopics
Naast individuele topics zijn er ook verzameltopics waarin foto's van verschillende gebruikers met hetzelfde onderwerp of thema geplaatst kunnen worden. Ook van de foto's in de verzameltopics verwachten we natuurlijk dat ze op niveau zijn, wanneer dat niet zo is, worden ze omgezet in links.

Wanneer je een foto plaatst in een verzameltopic wordt het gewaardeerd wanneer je ook reageert op foto's van je voorgangers. Zo kunnen we van elkaar leren. Het maximum aantal foto's dat per post in een verzameltopic mag worden geplaatst is drie.

Hoe groot mogen mijn foto's zijn?
De foto's mogen maximaal 1000 pixels breed zijn, een minimum van 800 pixels aan de langste zijde wordt sterk aanbevolen. De aanbevolen maximum bestandsgrootte bedraagt circa 200k.

Topicreport
Wanneer je een topic of een bericht onder de aandacht van het moderatieteam wilt brengen, kan dit middels een topicreport. Dit kan door het uitroepteken - Afbeelding of Afbeelding – onder het betreffende bericht aan te klikken.


Regels
Ook op dit onderdeel van showcase zijn de algemene gedragsregels van DPZ van toepassing.


Licht Donker  
.
 Titel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 28 Feb 2010 14:28 
Offline
Gebruikers-avatar
 Profiel
hallo , afmetingen en kb,s zijn me duidelijk , maar hoe krijg ik een foto geupt in zo'n verzameltopic . bij de meeste site's is er een upload klikje , maar kan ik hier niet vinden helaas !!!!!
Vr. Gr. Bert Veerman


Licht Donker  
.
 Titel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 28 Feb 2010 14:36 
Offline
Gebruikers-avatar
Moderator
 WWW  Profiel
Goed punt, dat staat inderdaad niet in deze FAQ. Wel in de Wegwijzer voor nieuwe leden, welke alhier is te vinden:

Wegwijzer voor nieuwe leden

Paragraaf 2.4 beschrijft dat, welke ik hier even quote:

Citaat:


2.4.1 Hoe plaats ik mijn foto's?
DPZ slaat géén foto's voor je op, dus je zal zelf ergens op het Internet een provider moeten vinden waar je ze kunt opslaan. Waarschijnlijk heb je die van je ISP (internet service provider), dan is je adres bijvoorbeeld http://www.xs4all.n/~user" Je load je foto naar die webspace met behulp van een FTP programma

Je foto geef je dan weer door de volgende code te gebruiken:

Code:
[ [url=http://www.xs4all.nl/~user/plaatje.jpg][/url] ]


Let op: 'linken' naar een lokaal bestandje op je computer gaat echt niet werken!

Heb je geen eigen webruimte? Er zijn ook tal van fotocommunitysites waar je je foto’s gratis kunt ‘hosten’. Bekende voorbeelden zijn Imageshack en Flickr.Licht Donker  
.
 Titel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 23 Jun 2010 12:51 
Offline
 Profiel
Zijn zwart-wit foto's toegelaten?


Licht Donker  
.
 Titel:
Ongelezen berichtGeplaatst: 23 Jun 2010 13:23 
Offline
Gebruikers-avatar
 WWW  Profiel
je bedoeld toegestaan?
ja, waarom denk je van niet?
Flickr Hans wie is dat?


Licht Donker  
.
Forumindex » Belangrijke zaken » Handleidingen en Reviews » DPZ/DVZ FAQ's
Berichten weergeven van de afgelopen:  
Reageren op dit onderwerp    [ 6 berichten ] cron
Grijswaarden
Powered by phpBB3
[ Time : 0.015s | 16 Queries | GZIP : On ]